نکاتی برای سلامتی قلب
بیماری های قلبی
· هیجان ها و عصبانیت های بیش ازحد سلامت قلب را تهدید می کند.
· کاهش استرس و داشتن استراحت کافی نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری های قلبی- عروقی دارد.
· افردی که در معرض استرس های روزمره قرار دارند بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند.
· بهترین فعالیت ها برای سلامت قلب، راه رفتن، پیاده روی تند، شنا، باغبانی و دوچرخه سواری است.
· 40دقیقه ورزش روزانه برای سلامت قلب ضروری است.
· ورزش می تواند خطر حملات قلبی را 2 تا 4 برابر کم کند.
· هر فرد در هر شرایطی چه لاغر و چه چاق باشد برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی باید روزانه فعالیت بدنی داشته باشد.
· ورزش و فعالیت بدنی موجب تقویت عضله قلب می شود.
· ترک سیگار خطر بیماریهای قلبی را به نصف کاهش می دهد.
· برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی حداقل 2 وعده خوراک ماهی در هفته مصرف کنیم.
· برای داشتن قلب سالم به جای سرخ کردن مواد غذایی از روش آب پز یا بخار پز کردن استفاده کنیم.
· برای اینکه قلب سالم داشته باشید میوه، سبزی و حبوبات بیشتری استفاده نمائیم.
· فشارخون بالا، بار قلب را افزایش می دهد در نتیجه باعث سکته مغزی و حمله قلبی می شود.
· کسانی که چربی اضافه به خصوص در ناحیه شکم دارند بیش از دیگران به بیماری های قلبی مبتلا می شوند.
· بیماری قند، بالابودن میزان چربی خون و پرفشاری خون و اضافه وزن و چاقی عمده ترین عوامل بیماری های قلبی هستند.
· اگر دارای عوامل خطر بیماری قلبی مانند اضافه وزن، فشار خون بالا یا کلسترول بالا هستیم، لازم است در برنامه غذایی روزانه خود تغییراتی را ایجاد کنیم .
· مواد غذایی مانند جو دوسر، حبوبات، سیب و گلابی می توانند به کاهش سطح کلسترول بد خون کمک می کنند.
· روغن زیتون، مغزها و دانه ها حاوی نوعی از اسیدهای چرب هستند به کاهش سطح کلسترل بد خون کمک می کنند.
· میوه ها و سبزیها حاوی ویتامین های آنتی اکسیدان (ضد سرطان)، مواد معدنی و مواد مغذی مفیدی هستند که سبب متوقف کردن آسیب به دیواره رگ ها و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی می شوند
· مصرف پروتئین، سویا منجر به کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب خون می شود.
· سبزیجات و میوه ها دارای ویتامین زیاد و فیبر بالا هستند و چربی خون را کاهش می دهند.
· نانهای سبوس دار مثل نان بربری–نان سنگک و نان جوی سبوس دار حاوی ویتامینB زیاد و کاهش دهنده چربی خون هستند.
· بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق، روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن کانولا و روغن زیتون روی سالاد است .
· مصرف ماهی نقش مهمی در حفظ و ارتقای سلامت قلب و عروق قلب دارد.
· ماهی کباب شده و یا بخار پز برای سلامتی قلب و عروق مفید هستند.
· شیر و ماست با چربی بالای 5/2% پر چرب محسوب می شود ، از مصرف لبنیات پر چرب بپرهیزیم.
· این تصور که تمام خاصیت لبنیات در چربی موجود در آن است اشتباه است.
· مصرف لبنیات پرچرب زمینه ایجاد فشار خون، و تنگ شدن رگهای اصلی قلب است.
· از لبنیات پر چرب فقط برای کودکان زیر 5 سال در صورتی که چاق نیستند استفاده کنیم.
· چاقی در ناحیه شکم عامل مهمی در ابتلا به بیماری فشار خون است.
· در روز بیش از یک قاشق مربا خوری نمک (3-2گرم) مصرف نکنیم مصرف نمک اضافی به قلب فشار اضافی وارد می کند.
· مصرف لبنیات کم چرب، حبوبات ،سبزیها و میوه جات در کنترل فشار خون موثر است.
· در هفته 2 بار حبوبات مصرف کنیم.
· برای کاهش مصرف چربی از رژیم غذایی، کاهش مصرف غذاهای سرخ شده (سیب زمینی، بادمجان، زولبیا،بامیه) و کاهش مصرف ته دیگ و سس مایونز ضروری است.
· مغزها (گردو، بادام، پسته ...) در جلوگیری از جذب کلسترول و کاهش تری گیلیسرید خون مفید هستند.
· بهترین نوشیدنی آب، دوغ کم نمک، شربتهای خانگی کم شیرینی (آبلیمو ، آلبالو...) می باشد.
· مصرف مواد غذایی حاوی شکر و قندهای ساده را به حداقل برسانیم.
· مصرف ماهی 3 بار درهفته به ویژه ماهیهای روغنی (آزاد، حلوا، کپور، شیر، کیلکا )برای پیشگیری و کنترل بیماری قلبی مفید است.
- برگرفته از دفتر آموزش و ارتقای سلامت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
اداره بهداشت وسلامت دانشگاه فرهنگیان 20/7/93
بازنگری 25/7/94